| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 9:00 – 17:00 часова
Конзуларно одељење (рад са странкама): 09:00 - 17:00 часова

Празници

Адреса
Rm, 801, No.1, Lane 60, Lyon Garden,
Ronghua East Road, Gu Bei New Area,
ШАНГАЈ 201103
Н.Р. КИНА

Телефон: + 8621 / 6208-1388, 6208-1899 Локација/Мапа
Факс:        + 8621 / 6208-7412 Конзуларна надлежност
Е-mail: consulate@srbshanghai.org Почасни конзули
              serbia@sh163.net  
Веб сајт: http://www.shanghai.mfa.gov.rs  

 


 
Укидање виза лицима која поседују Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу САД

 

Одлуком Владе Републике Србије, од 8. новембра 2014. године сви носиоци страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава, као и носиоци страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама могу путовати и боравити у Републици Србији без визе најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци. Наведена одлука се не односи на лица која поседују путне листове или путне исправе које се издају у складу са међународним конвенцијама.


Информације о поплавама

Влада Републике Србије прогласила је 15. маја 2014. године ванредну ситуацију на територији Републике Србије због опасности од поплава проузрокованих вишедневним падавинама.

Министарство спољних послова Републике Србије формирало је Кризни штаб, који ће координирати активности везане за прикупљање хуманитарне помоћи и донација из иностранства.

Контакти Кризног штаба Министарства спољних послова:
тел: +381-66-8066-020
е-mail: kriznistab@mfa.rs


Све дипломатске мисије и међународне организације акредитоване у Републици Србији, као и сва дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије у иностранству, обавештени су о најнеопходнијој опреми и средствима која су надлежним органима Републике Србије потребна ради збрињавања угроженог становништва и санирања последица поплава. Такође, достављени су им и бројеви жиро-рачуна које је отворила Влада Републике Србије.

Oпширније...
 
 
Обележавање 5. августа - Дана сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година

Влада Републике Србије и Влада Републике Српске су на заједничкој седници, одржаној 26. јуна 2015. године у Палати Србије у Београду, донеле одлуку да се сваки 5. август заједнички обележава Даном сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година.

У оквиру овогодишњег програма обележавања Дана сећања, у суботу, 5. августа 2017. године, са почетком у 12 часова, окупљенима ће се обратити представници Генералног конзулата Републике Србије у Шангају.

Позивамо све наше грађане да тога дана дођу у Генерални конзулат како бисмо заједнички обележили Дан сећања.


Гостовање ансамбла Народног позоришта из Београда у Шангају

Драма Народног позоришта у Београду по први пут у својој век и по дугој традицији, гостовала је у Н.Р. Кини у Државном театру у Шангају са својом реномираном представом "Дама с камелијама", Александра Диме Сина, у адаптацији Жељка Хубача и у режији Југа Радивојевића.

Ансамбл Националног театра је боравио у Шангају од 11. до 16. јула 2017. године, и у том периоду представа је била изведена два пута.

Хвала свима на предивном догађају.

 

 


Представљена Анализа националног инвестиционог оквира за дијаспору у Републици Србији

У Кући Уједињених нација у Београду 05. јула представљена је студија: „Анализа националног инвестиционог оквира за дијаспору у Републици Србији" која је израђена у оквиру глобалног заједничког Пројекта „Укључивање миграција у националне развојне стратегије", који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), а који срповоде УНДП и Међународна организација за миграције (ИОМ) у сарадњи са Привредном комором Србије (ПКС) и Министарством спољних послова Републике Србије задуженим за питања дијаспоре.

У име УНДП-а и СДЦ-а скупу су се обратиле Стелиана Недера, заменик шефа УНДП-а и Урсула Лојбли, директор СДЦ-а у Србији. Уводна излагања у име Министарства спољних послова имала је амбасадор др Љиљана Никшић, начелник Одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме на тему : „Улога економске дипломатије у сарадњи са српском пословном дијаспором" и Александар Кемивеш, саветник председника Привредне коморе Србије на тему: „Промоција и оснаживање деловања на локалном нивоу и ангажовање ИПАС система". Стручни консултант УНДП-а био је Марко Павловић уз подршку руководиоца Центра за дијаспору Привредне коморе Србије Александра Радовановића.

Студија националног инвестиционог оквира на 95 страница кроз 9 поглавља говори о потенцијалу сарадње са српском академском и пословном дијаспором кроз упоредну анализу позитивних примера из света и успешне приче повратника. На крају анализе дати су закључци и предлози унапређења сарадње кроз мапирање инвестиционих планова локалне самоуправе и мапирање потенцијалних инвеститора из дијаспоре, као и унапређења интерресорне координације активности међународних и домаћих актера према дијаспори и интензивирања консултација кроз изучавање иностраних модела рада са пословном дијаспором . У студији је нотирано да је српска пословна дијаспора у Швајцарској у сарадњи са Привредном комором Министарством спољних послова организовала Свесрпски самит пословне и академске дијаспоре организован већ другу годину заредом и да је представљен иницијални концепт банкарске дијаспоре из Канаде пројекат Српске развојне банке дијаспоре. У сарадњи ПКС-а, УНДП-а и МСП-а организовано је представљање студије у Торонту за 8. јул 2017.

Студија представља темељ будућем програму чији је циљ и да допринесе бољем повезивању институција и донатора у Србији на тему дијаспоре и сагледавању миграционе политике као развојног фактора српске привреде и науке.

У име успешне сарадње поклон књиге српске дијаспоре из Швајцарске са прославе 100-годишњице постављења првог српског амбасадора са прегледом достигнућа Свесрпског Пословног Самита, Сајма и Пословног Форума из 2016. године уручила је амбасадор др Никшић домаћинима.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова