| |     latinica | english  
Насловна
Процес приступања Републике Србије Европској унији

Република Србија потписала је 29. априла 2008. године Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) са Европском унијом, који је ступио на снагу 1. септембра 2013. године. Овим Споразумом Република Србија и Европска унија по први пут су ушле у фазу односа уређених свеобухватним уговором, којим се потврђује перспектива чланства Србије у Европској унији. Република Србија поднела је захтев за пријем у чланство Европске уније 22. децембра 2009. године. Европски савет донео је 1. марта 2012. године одлуку да Србији додели статус кандидата за чланство у Европској унији док је 28. јуна 2013. године донео одлуку да се отворе приступни преговори са Републиком Србијом.

 

Ток приступних преговора


Општа позиција Европске уније (ЕУ) о приступним преговорима Р. Србије усвојена је 17. децембра 2013. године на Савету за опште послове ЕУ (GAC), а одобрена на заседању Европског савета 19-20. децембра 2013. и састоји се од два документа: уводног излагања ЕУ на првој Међувладиној конференцији Р. Србије и ЕУ и Преговарачког оквира за приступање Р. Србије ЕУ. Преговарачки оквир садржи принципе, суштину и процедуре целокупног преговарачког процеса. Тежиште је на условима под којима ће држава кандидат усвајати и извршавати acquis communautaire (правну тековину ЕУ), подељену у 35 тематских поглавља. ЕУ очекује да Р. Србија обезбеди пуно спровођење кључних реформи и законодавства, посебно у области реформе правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала, реформе јавне управе, независности институција, реформе медија, антидискриминације и заштите мањина. Посебан значај придаје се усклађености динамике преговарачког процеса, односно уједначеном напретку у свим поглављима. Ово се посебно односи на поглавља 23 (правосуђе и основна права) и 24 (правда, слобода и безбедност) чији напредак мора да прати динамику осталих поглавља. Процедура наведена у претходном ставу односиће се и на питања у оквиру поглавља 35.
Преговори Републике Србије о чланству у ЕУ званично отпочели су 21. јануара 2014. године у Бриселу, Првом међувладином конференцијом о приступању Србије ЕУ, на којој су размењени ставови између представника ЕУ и Србије, представљен је Преговарачки оквир ЕУ, Преговарачки тим Републике Србије и календар састанака Међувладине конференције по преговарачким поглављима. Међувладина конференција може се састајати у политичком формату, или на техничком или експертском нивоу.
Први корак пре отварања сваког од 35 поглавља јесте тзв. screening односно претрес и аналитички преглед законодавства које је важеће у Р. Србији у одређеној области и оног у ЕУ. Фаза аналитичког прегледа законодавства почиње тзв. експланаторним скринингом у оквиру ког Европска комисија представља држави кандидату правне тековине ЕУ подељене у преговарачка поглавља, док се кроз тзв. билатерални скрининг процењује ниво усклађености правног система државе кандидата са правним системом ЕУ. Потом се утврђују разлике између два законодавства и мере за превазилажење ових разлика, на основу чега се израђује акциони план за примену ових мера и дефинише временски оквир.
Након завршетка билатералног скрининга, Европска комисија представља државама чланицама Извештај о скринингу, који садржи препоруке о отварању преговора за одређено поглавље и, евентуално, мерила за отварање преговора о појединим поглављима (opening benchmarks).
Процес скрининга за Р. Србију почео је у септембру 2013. године и завршио се крајем марта 2015. године. Европска комисија планира да достави све извештаје о скринингу радној групи COELA на разматрање до краја 2015. године. Представници ЕК истичу да су задовољни досадашњим током скрининга, којег оцењују одличним, јер је показао висок ниво спремности и посвећености српске администрације целом процесу, као и реформама.
Р. Србија жели да читав преговарачки процес добије што већу динамику, укључујући и динамику отварања (и затварања) што већег броја преговарачких поглавља у току ове и наредне године, али динамика самог процеса зависи не само од Р. Србије, већ првенствено од ЕУ и њених држава чланица.
Представници Министарства спољних послова активно учествују у владиним телима у процесу приступања Европској унији. Први потпредседник Владе и министар спољних послова члан је Координационог тела, које је задужено да разматра најважнија питања и усмерава послове из делокруга органа државне управе у процесу приступања ЕУ. О текућим питањима у процесу приступања стара се Савет координационог тела, чији је члан, испред Министарства спољних послова, државни секретар, у својству председника Преговарачке групе 31. Министарство спољних послова је носилац активности за Преговарачку групу 31 – спољна, безбедносна и одбрамбена политика. Министарство спољних послова такође учествује у раду следећих преговарачких група за преговоре о приступању Р. Србије Европској унији, као члан: Преговарачкој групи 23 – правосуђе и основна права; Преговарачкој групи 24 – за питања правде, слободе и безбедности; Преговарачкој групи 30 – за економске односе са иностранством; Преговарачке групе 34 – за институције и Преговарачкој групи 35 – за остала питања.
Државни секратар Министарства спољних послова члан је преговарачког тима Р. Србије, који учествује у изради преговарачких позиција и задужен је за вођење преговора у свим поглављима и фазама преговора. Такође, активну улогу у процесу приступања и преговора имају и представници Сталне мисије Р. Србије при ЕУ, који обављају послове секретара и заменика секретара Међувладине конференције.
У циљу праћења примене Споразума о стабилизацији и придруживању Р. Србије и ЕУ, формирана су следећа тела у којима учествују представници МСП – Савет за стабилизацију и придруживање, који је задужен за разматрање најважнијих питања која се тичу спровођења ССП и чији су чланови: министар без портфеља задужен за европске интеграције, шеф преговарачког тима, државни секретар МСП, амбасадор Р. Србије при ЕУ, заменик директора КЕИ и представник Сталне мисије Р. Србије при ЕУ као секретар Савета и Одбора за стабилизацију и придруживање, који је задужен за решавање специфичних питања која се тичу примене ССП-а уз одржавање састанака по потреби, између
рада Савета, чији је члан и државни секретар МСП. Представници МСП учествују и у раду Пододбора ССП за правду, слободу и безбедност и Пододбора ССП за трговину, индустрију, царине и порезе.


Верзија за штампу
Вести
ПРИЈАВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Књига жалости
Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године
Председник Вучић положио заклетву
Селаковић: Ситуација на КиМ далеко од нормалне и стабилне
Селаковић: Председник Вучић освојио 7,3 пута више гласова у дијаспори у односу на 2017. годину
Селаковић разговарао са министром иностраних послова Кине
Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору
Председник Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
Министар Селаковић разговарао са амбасадорком Народне Републике Кине
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Председник Вучић обишао радове на инфраструктурним пројектима у Моравичком округу
Састанак председника Вучића са представницима кинеске грађевинске компаније “Power Construction Corporation of China Limited”
Премијерка Брнабић: Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Састанак председника Србије са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине
Челично пријатељство и стратешко партнерство Србије и Кине
Односи Србије и Кине достигли нови ниво
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници Савета Безбедности Уједињених Нација
Министар Селаковић упутио честитку поводом Дана оснивања Народне Републике Кине
Председник Вучић: Изузетно сам поносан што су односи између Републике Србије и Народне Републике Кине на историјском врхунцу
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Министар Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Састанак са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору - 2021. година
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Телеграм саучешћа шефу кинеске дипломатије
Изградња фабрике за „Синофарм“ вакцине до краја године
Министар Селаковић честитао шефу кинеске дипломатије 100. годишњицу КПК
Телефонски разговор са председником НР Кине
Састанак председника Вучића са амбасадорком НР Кине
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
Састанак председника Вучића са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“ и амбасадорком НР Кине
Селаковић: Србија и Кина поносне на своје челично пријатељство
Селаковић: Опредељени смо за очување традиционалног пријатељства Србије и Кине
Србији до сада испоручено 4,2 милиона доза вакцине „Синофарм“
Селаковић: Србија поносна на традиционално пријатељство са Кином
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Састанак председника Вучића са амбасадорком НР Кине
Планирано да се до краја априла вакцинише више од 37 одсто становништва
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
У Србију стигло пола милиона доза вакцина „Синофарм“
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Потписан Уговор о куповини вакцина компаније Синофарм
Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Вучић: Невероватни помаци у сарадњи са Кином, извоз повећан чак 15 пута
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА
ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ
Честитка председника НР Кине поводом Дана државности Републике Србије
У Србију стигло још 500.000 кинеских вакцина против вируса корона
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Састанак са амбасадорком НР Кине
Писмо председника НР Кине Си Ђинпинга
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Председник Вучић дочекао на аеродрому милион доза кинеских вакцина
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору
Улазак у земљу уз негативан ПЦР тест или самоизолацију
Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи
Дигитални садржаји у области културе
Донације НР. Кине за Р. Србију
Обавештење о ограничењу пријема захтева за визе
Избори за народне посланике – прекидање радњи у спровођењу избора
КОРОНА ВИРУС – ОДЛУКA ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Корона вирус - препорука држављанима Р.Србије у иностранству
Корона вирус - улазак у Републику Србију
Измена одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу
Избори за народне посланике
Кокурси за суфинансирање пројеката
Одлуке о суфинансирању пројекта
Обележавање 5. августа - Дана сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година
Гостовање ансамбла Народног позоришта из Београда у Шангају
Представљена Анализа националног инвестиционог оквира за дијаспору у Републици Србији
Процес приступања Републике Србије Европској унији
Министар Дачић и турски премијер о избегличкој и мигрантској кризи
Избори 2016.године
Иступање министра Дачића на Неформалном састанку министара спољних послова ПСуЈИЕ
Србија пружа свој допринос у раду форума Кина-ЦИЕЗ
Изјава министра Дачића
Архива вести