| |     latinica | english  
Насловна
Селаковић: Ситуација на КиМ далеко од нормалне и стабилне
 
Говор министра спољних послова Републике Србије Николе Селаковића на седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној раду УНМИК-а:
 
Поштовани председниче Савета безбедности,
 
Уважени чланови Савета безбедности,
 
Поштована специјална представнице,
 
Имам велику част да се још једном обратим овом уваженом телу, поводом најновијег извештаја генералног секретара о раду Мисије Уједињених нација на територији наше јужне покрајине, Косова и Метохије.
 
Желим још једном да нагласим да Република Србија види ангажман УНМИК-а као један од кључних фактора за одржавање мира и безбедности на Косову и Метохији.
 
Господине председниче,
 
На Косову и Метохији је ситуација далеко од нормалне и стабилне. У овом делу наше земље грађани српске националности, али и други неалбанци, јесу и даље узнемирени и са великом стрепњом дочекују сваки нови дан, јер нису сигурни да ли ће им основна људска права бити повређена или ускраћена. Та осећања су реакција на нестабилност коју производе Привремене институције самоуправе у Приштини. Циљ Приштине, на основу свега чему смо сведоци на терену, јесте да Косово и Метохију напусти још више Срба и других неалбанаца и да се укине било какав облик културног и националног диверзитета.
 
Извештај о раду УНМИК-а који данас разматрамо даје преглед ситуације уз опис догађаја који су обележили извештајни период. Волели бисмо да је, када је реч о квалификацијама догађаја и њихових узрока, извештај садржајнији и експлицитнији, како бисмо дешавања на Косову и Метохији могли да сагледавамо свеобухватније и у правом светлу.
 
На Косову и Метохији постоје јасни проблеми, и за њихово решавање је неопходно прецизно идентификовати узроке. Прављење вештачког баланса и поистовећивање две стране приликом осврта на кризне ситуације никако не доприноси суштинском решавању проблема. Ако јасно не дефинишемо узроке проблема, они ће се понављати и усложњавати.
 
За све људе који живе на Косову и Метохији од изузетног значаја је да се са овог састанка упути порука онима који имају надлежност у својим рукама и који имају капацитет да мењају ситуацију набоље. А та порука би требало да укаже на неопходност успостављања међуетничког поверење тако што ће привремене институције у Приштини поштовати закључене споразуме, примењивати договорено и ускладити своје деловање са међународним стандардима у погледу владавине права и људских права.
 
 
Поштоване чланице Савета безбедности,
 
Привремене институције самоуправе у Приштини су 16. јануара ове године, противно Резолуцији СБУН 1244, али и свим демократским принципима, забраниле организацију референдума на простору Косова и Метохије о промени Устава Републике Србије у области правосуђа. И поред великог залагања међународних фактора, укључујући земље Квинте и Европске уније да се то не чини, Приштина је поновила овај нелегални акт и онемогућила организацију председничких и парламентарних избора Србије на Косову и Метохији, 3. априла ове године. Напомињемо да је ово први пут од 1999. године да је грађанима на Косову и Метохији онемогућено учешће на изборима Републике Србије, чиме је, између осталог, прекршен и јасно дефинисан мандат Мисије ОЕБС у вези са организацијом избора. Тиме су Привремене институције самоуправе у Приштини још једном потврдиле свој дискриминаторни карактер и поручиле да је једностраност принцип њиховог деловања.
 
На исти начин, дакле једнострано, Привремене институције су 20. септембра распоредиле специјалне јединице полиције, са блиндираним возилима, на два административна прелаза према централној Србији које су одузимале регистарске таблице на возилима са севера Косова и Метохије и из централне Србије. Начин на који је то чињено указује на јасан циљ да се Срби са севера покрајине застраше, а последица је била оправдан револт локалног становништва.
 
Србе који су жртве оваквих акција не боле толико ране колико терор који се свакодневно спроводи од стране Приштине над српским народом, како јужно, тако и северно од реке Ибар. Управо сам цитирао речи Срећка Софронијевића из места Звечан на Косову и Метохији, изговорене док је лежао у болничком кревету. Њега су 13. октобра припадници специјалне полиције ватреним оружјем упуцали у леђа, када су по девети пут, супротно Бриселском споразуму, дакле нелегално, упали на север покрајине. Волели бисмо да се његово име нашло у Извештају који данас разматрамо.
 
Страх од неизвесности међу Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији узроковани су и радом правосуђа које поступа по тајним оптужницама, супротно свим међународним стандардима. Тужна је реалност да данас на Косову и Метохији, уколико сте Србин, можете бити осуђени на вишегодишњу казну затвора на бази непроверених или контрадикторних изјава сведока, без необоривих и недвосмислених материјалних доказа. То указује на праксу суђења по етничком кључу, а не према праву и правди.
 
Малигни национализам власти у Приштини манифестује се кроз игнорисање политичких представника Срба у институцијама, доношење одлука без њиховог учешћа и спремност да кроз политички монтиране истраге и судске процесе трајно обезглаве српску заједницу, створе осећај потпуне несигурности и доведу до егзодуса Срба са КиМ. У прилог томе посебно говоре догађаји у општини Штрпце од 21. децембра 2021. године којом приликом је ухапшено 11 Срба, међу којима и бивши председник општине и потпредседник Српске листе Братислав Николић, који се под наводном борбом против корупције још увек налази у притвору. Истом приликом запосленима у општини је саопштено да више не долазе на посао, чиме је у питање доведена егзистенција десетина српских породица.
 
Поштоване чланице Савета безбедности,
 
Из Приштине се већ дуже време отворено поручује да неће бити дозвољено формирање Заједнице српских општина, која је предвиђена Бриселским споразумом. Овиме, не само да се подрива дијалог Београда и Приштине, већ се и директно понижавају међународни фактори, пре свега Европска унија. Оваквим изјавама Приштина шаље поруку српском народу у Покрајини да не треба да рачуна на остваривање колективних права, а такво обесправљивање у крајњој инстанци треба да доведе до нестанка Срба са Косова и Метохије.
 
Нажалост, и даље су бројни етнички мотивисани инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавања права на слободу кретања и верских права, скрнављења цркава и гробаља, и потрошио бих добар део вашег драгоценог времена на њихово набрајање. Уместо тога, дистрибуиран вам је нон-пејпер са детаљним приказом евидентираних инцидената против Срба на Косову и Метохији за извештајни период.
 
Број и карактер инцидената, а само у извештајном периоду их је према нашој евиденцији било 63, недвосмислено говори о високом степену угрожености и изложености континуираној дискриминацији српског и другог неалбанског становништва. Очигледна је узрочно-последична веза питања повратка расељених са бројем инцидената на етничкој основи. У оваквим условима разумљиви су разлози због којих је у Републици Србији и даље више од 200.000 интерно расељених Срба и других неалбанаца са Косова и Метохије. Уверени смо да управо на овом плану УНМИК може и треба да има важну улогу.
 
Поздрављамо апел генералног секретара УН да се омогући повратак интерно расељених. У ту сврху, неопходне су конкретне мере којима би се, између осталог, обезбедила сигурност повратника и пуно поштовање имовинских права расељених. Нисмо стекли утисак да институције у Приштини имају политичку вољу да се ситуација промени набоље. Сведоци смо супротног. Срби се на различите начине застрашују, подстичу на напуштање својих домова, а расељени се обесхрабрују да се врате тамо где су рођени. Таква пракса није у складу са вредностима и принципима које Приштина јавно прокламује.
 
Волели бисмо да видимо јасну политичку вољу и мере којима би се доказало да дискриминација на националној основи није пожељна друштвена вредност на Косову и Метохији, а да је суживот могућ и потребан. Најбржи и најефикаснији начин за то је поштовање важећих међународноправних докумената и закључених споразума.
 
Господине председниче,
 
На крају, желим да истакнем да ће Република Србија наставити да континуирано указује међународној заједници на проблеме на Косову и Метохији. Србија се залаже за поштовање међународног права и за потпуну примену Резолуције СБУН 1244, што укључује и даљи ангажман УНМИК-а и присуство КФОР-а, као гаранта мира и безбедности. Једнако је важно да ове међународне мисије наставе да делују у несмањеном капацитету, узимајући у обзир изнето на данашњој расправи.
 
Хвала на пажњи!

Верзија за штампу
Вести
ПРИЈАВА ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Књига жалости
Попис становништва, домаћинстава и станова 2022. године
Председник Вучић положио заклетву
Селаковић: Ситуација на КиМ далеко од нормалне и стабилне
Селаковић: Председник Вучић освојио 7,3 пута више гласова у дијаспори у односу на 2017. годину
Селаковић разговарао са министром иностраних послова Кине
Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору
Председник Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
Министар Селаковић разговарао са амбасадорком Народне Републике Кине
РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
Председник Вучић обишао радове на инфраструктурним пројектима у Моравичком округу
Састанак председника Вучића са представницима кинеске грађевинске компаније “Power Construction Corporation of China Limited”
Премијерка Брнабић: Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
Састанак председника Србије са државним саветником и министром спољних послова Народне Републике Кине
Челично пријатељство и стратешко партнерство Србије и Кине
Односи Србије и Кине достигли нови ниво
Говор министра спољних послова Србије Николе Селаковића на седници Савета Безбедности Уједињених Нација
Министар Селаковић упутио честитку поводом Дана оснивања Народне Републике Кине
Председник Вучић: Изузетно сам поносан што су односи између Републике Србије и Народне Републике Кине на историјском врхунцу
Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
Министар Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
Састанак са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору - 2021. година
Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
Телеграм саучешћа шефу кинеске дипломатије
Изградња фабрике за „Синофарм“ вакцине до краја године
Министар Селаковић честитао шефу кинеске дипломатије 100. годишњицу КПК
Телефонски разговор са председником НР Кине
Састанак председника Вучића са амбасадорком НР Кине
Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
Састанак председника Вучића са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“ и амбасадорком НР Кине
Селаковић: Србија и Кина поносне на своје челично пријатељство
Селаковић: Опредељени смо за очување традиционалног пријатељства Србије и Кине
Србији до сада испоручено 4,2 милиона доза вакцине „Синофарм“
Селаковић: Србија поносна на традиционално пријатељство са Кином
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Састанак председника Вучића са амбасадорком НР Кине
Планирано да се до краја априла вакцинише више од 37 одсто становништва
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
У Србију стигло пола милиона доза вакцина „Синофарм“
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Потписан Уговор о куповини вакцина компаније Синофарм
Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Вучић: Невероватни помаци у сарадњи са Кином, извоз повећан чак 15 пута
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА
ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ
Честитка председника НР Кине поводом Дана државности Републике Србије
У Србију стигло још 500.000 кинеских вакцина против вируса корона
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Састанак са амбасадорком НР Кине
Писмо председника НР Кине Си Ђинпинга
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Председник Вучић дочекао на аеродрому милион доза кинеских вакцина
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ – ЛАЖАН САЈТ ЗА ПРИЈАВУ ЗА ГЛАСАЊЕ ИЗ ИНОСТРАНСТВА
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору
Улазак у земљу уз негативан ПЦР тест или самоизолацију
Избори за народне посланике - наставак спровођења изборних радњи
Дигитални садржаји у области културе
Донације НР. Кине за Р. Србију
Обавештење о ограничењу пријема захтева за визе
Избори за народне посланике – прекидање радњи у спровођењу избора
КОРОНА ВИРУС – ОДЛУКA ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Корона вирус - препорука држављанима Р.Србије у иностранству
Корона вирус - улазак у Републику Србију
Измена одлуке о проглашењу болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу
Избори за народне посланике
Кокурси за суфинансирање пројеката
Одлуке о суфинансирању пројекта
Обележавање 5. августа - Дана сећања на прогнане и страдале Србе 90-их година
Гостовање ансамбла Народног позоришта из Београда у Шангају
Представљена Анализа националног инвестиционог оквира за дијаспору у Републици Србији
Процес приступања Републике Србије Европској унији
Министар Дачић и турски премијер о избегличкој и мигрантској кризи
Избори 2016.године
Иступање министра Дачића на Неформалном састанку министара спољних послова ПСуЈИЕ
Србија пружа свој допринос у раду форума Кина-ЦИЕЗ
Изјава министра Дачића
Архива вести