| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 17:00 časova

Praznici

Adresa
Rm, 801, No.1, Lane 60, Lyon Garden,
Ronghua East Road, Gu Bei New Area,
ŠANGAJ 201103
N.R. KINA

Telefon: + 8621 / 6208-1388, 6208-1899 Lokacija/Mapa
Faks:        + 8621 / 6208-7412 Konzularna nadležnost
E-mail: consulate@srbshanghai.org Počasni konzuli
              serbia@sh163.net  
Veb sajt: http://www.shanghai.mfa.gov.rs  

 


 
Ukidanje viza licima koja poseduju Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu SAD

 

Odlukom Vlade Republike Srbije, od 8. novembra 2014. godine svi nosioci stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država, kao i nosioci stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama mogu putovati i boraviti u Republici Srbiji bez vize najduže do 90 dana u periodu od šest meseci. Navedena odluka se ne odnosi na lica koja poseduju putne listove ili putne isprave koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama.


Informacije o poplavama

Vlada Republike Srbije proglasila je 15. maja 2014. godine vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije zbog opasnosti od poplava prouzrokovanih višednevnim padavinama.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije formiralo je Krizni štab, koji će koordinirati aktivnosti vezane za prikupljanje humanitarne pomoći i donacija iz inostranstva.

Kontakti Kriznog štaba Ministarstva spoljnih poslova:
tel: +381-66-8066-020
e-mail: kriznistab@mfa.rs


Sve diplomatske misije i međunarodne organizacije akreditovane u Republici Srbiji, kao i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije u inostranstvu, obavešteni su o najneophodnijoj opremi i sredstvima koja su nadležnim organima Republike Srbije potrebna radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i saniranja posledica poplava. Takođe, dostavljeni su im i brojevi žiro-računa koje je otvorila Vlada Republike Srbije.

Opširnije...
 
 
Obeležavanje 5. avgusta - Dana sećanja na prognane i stradale Srbe 90-ih godina

Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske su na zajedničkoj sednici, održanoj 26. juna 2015. godine u Palati Srbije u Beogradu, donele odluku da se svaki 5. avgust zajednički obeležava Danom sećanja na prognane i stradale Srbe 90-ih godina.

U okviru ovogodišnjeg programa obeležavanja Dana sećanja, u subotu 5. avgusta 2017. godine, sa početkom u 12 časova, okupljenima će se obratiti predstavnici Generalno konzulata Republike Srbije u Šangaju.

Pozivamo sve naše građane da toga dana dođu u Generalni konzulat kako bismo zajednički obeležili Dan sećanja.


Gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda u Šangaju

Drama Narodnog pozorišta u Beogradu po prvi put u svojoj vek i po dugoj tradiciji, gostovala je u N.R. Kini u Državnom teatru u Šangaju sa svojom renomiranom predstavom "Dama s kamelijama", Aleksandra Dime Sina, u adaptaciji Željka Hubače i u režiji Juga Radivojevića.

Ansambl Nacionalnog teatra je boravio u Šangaju od 11. do 16. jula 2017. godine, i u tom periodu predstava je bila izvedena dva puta.

Hvala svima na predivnom događaju!

 

 


Predstavljena Analiza nacionalnog investicionog okvira za dijasporu u Republici Srbiji

U Kući Ujedinjenih nacija u Beogradu 05. jula predstavljena je studija: „Analiza nacionalnog investicionog okvira za dijasporu u Republici Srbiji" koja je izrađena u okviru globalnog zajedničkog Projekta „Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije", koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a koji srpovode UNDP i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije(PKS) i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije zaduženim za pitanja dijaspore.

U ime UNDP-a i SDC-a skupu su se obratile Steliana Nedera, zamenik šefa UNDP-a i Ursula Lojbli, direktor SDC-a u Srbiji. Uvodna izlaganja u ime Ministarstva spoljnih poslova imala je ambasador dr Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume na temu : „Uloga ekonomske diplomatije u saradnji sa srpskom poslovnom dijasporom", kao i Aleksandar Kemiveš, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na temu: „Promocija i osnaživanje delovanja na lokalnom nivou i angažovanje IPAS sistema". Stručni konsultant UNDP-a bio je Marko Pavlović uz podršku rukovodioca Centra za dijasporu Privredne komore Srbije Aleksandra Radovanovića.

Studija nacionalnog investicionog okvira na 95 stranica kroz 9 poglavlja govori o potencijalu saradnje sa srpskom akademskom i poslovnom dijasporom kroz uporednu analizu pozitivnih primera iz sveta i uspešne priče povratnika. Na kraju analize dati su zaključci i predlozi unapređenja saradnje kroz mapiranje investicionih planova lokalne samouprave i mapiranje potencijalnih investitora iz dijaspore, kao i unapređenja interresorne koordinacije aktivnosti međunarodnih i domaćih aktera prema dijaspori i intenziviranja konsultacija kroz izučavanje inostranih modela rada sa poslovnom dijasporom . U studiji je notirano da je srpska poslovna dijaspora u Švajcarskoj u saradnji sa Privrednom komorom Ministarstvom spoljnih poslova organizovala Svesrpski samit poslovne i akademske dijaspore organizovan već drugu godinu zaredom i da je predstavljen inicijalni koncept bankarske dijaspore iz Kanade projekat Srpske razvojne banke dijaspore. U saradnji PKS-a, UNDP-a i MSP-a organizovano je predstavljanje studije u Torontu za 8. jul 2017.

Studija predstavlja temelj budućem programu čiji je cilj i da doprinese boljem povezivanju institucija i donatora u Srbiji na temu dijaspore i sagledavanju migracione politike kao razvojnog faktora srpske privrede i nauke.

U ime uspešne saradnje poklon knjige srpske dijaspore iz Švajcarske sa proslave 100-godišnjice postavljenja prvog srpskog ambasadora sa pregledom dostignuća Svesrpskog Poslovnog Samita, Sajma i Poslovnog Foruma iz 2016. godine uručila je ambasador dr Nikšić domaćinima.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova