| |     ћирилица | english  
Naslovna
Selaković: Situacija na KiM daleko od normalne i stabilne
Govor ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj radu UNMIK-a:
 
Poštovani predsedniče Saveta bezbednosti,
 
Uvaženi članovi Saveta bezbednosti,
 
Poštovana specijalna predstavnice,
 
Imam veliku čast da se još jednom obratim ovom uvaženom telu, povodom najnovijeg izveštaja generalnog sekretara o radu Misije Ujedinjenih nacija na teritoriji naše južne pokrajine, Kosova i Metohije.
 
Želim još jednom da naglasim da Republika Srbija vidi angažman UNMIK-a kao jedan od ključnih faktora za održavanje mira i bezbednosti na Kosovu i Metohiji.
 
Gospodine predsedniče,
 
Na Kosovu i Metohiji je situacija daleko od normalne i stabilne. U ovom delu naše zemlje građani srpske nacionalnosti, ali i drugi nealbanci, jesu i dalje uznemireni i sa velikom strepnjom dočekuju svaki novi dan, jer nisu sigurni da li će im osnovna ljudska prava biti povređena ili uskraćena. Ta osećanja su reakcija na nestabilnost koju proizvode Privremene institucije samouprave u Prištini. Cilj Prištine, na osnovu svega čemu smo svedoci na terenu, jeste da Kosovo i Metohiju napusti još više Srba i drugih nealbanaca i da se ukine bilo kakav oblik kulturnog i nacionalnog diverziteta.
 
Izveštaj o radu UNMIK-a koji danas razmatramo daje pregled situacije uz opis događaja koji su obeležili izveštajni period. Voleli bismo da je, kada je reč o kvalifikacijama događaja i njihovih uzroka, izveštaj sadržajniji i eksplicitniji, kako bismo dešavanja na Kosovu i Metohiji mogli da sagledavamo sveobuhvatnije i u pravom svetlu.
 
Na Kosovu i Metohiji postoje jasni problemi, i za njihovo rešavanje je neophodno precizno identifikovati uzroke. Pravljenje veštačkog balansa i poistovećivanje dve strane prilikom osvrta na krizne situacije nikako ne doprinosi suštinskom rešavanju problema. Ako jasno ne definišemo uzroke problema, oni će se ponavljati i usložnjavati.
 
Za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji od izuzetnog značaja je da se sa ovog sastanka uputi poruka onima koji imaju nadležnost u svojim rukama i koji imaju kapacitet da menjaju situaciju nabolje. A ta poruka bi trebalo da ukaže na neophodnost uspostavljanja međuetničkog poverenje tako što će privremene institucije u Prištini poštovati zaključene sporazume, primenjivati dogovoreno i uskladiti svoje delovanje sa međunarodnim standardima u pogledu vladavine prava i ljudskih prava.
 
 
Poštovane članice Saveta bezbednosti,
 
Privremene institucije samouprave u Prištini su 16. januara ove godine, protivno Rezoluciji SBUN 1244, ali i svim demokratskim principima, zabranile organizaciju referenduma na prostoru Kosova i Metohije o promeni Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa. I pored velikog zalaganja međunarodnih faktora, uključujući zemlje Kvinte i Evropske unije da se to ne čini, Priština je ponovila ovaj nelegalni akt i onemogućila organizaciju predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbije na Kosovu i Metohiji, 3. aprila ove godine. Napominjemo da je ovo prvi put od 1999. godine da je građanima na Kosovu i Metohiji onemogućeno učešće na izborima Republike Srbije, čime je, između ostalog, prekršen i jasno definisan mandat Misije OEBS u vezi sa organizacijom izbora. Time su Privremene institucije samouprave u Prištini još jednom potvrdile svoj diskriminatorni karakter i poručile da je jednostranost princip njihovog delovanja.
 
Na isti način, dakle jednostrano, Privremene institucije su 20. septembra rasporedile specijalne jedinice policije, sa blindiranim vozilima, na dva administrativna prelaza prema centralnoj Srbiji koje su oduzimale registarske tablice na vozilima sa severa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije. Način na koji je to činjeno ukazuje na jasan cilj da se Srbi sa severa pokrajine zastraše, a posledica je bila opravdan revolt lokalnog stanovništva.
 
Srbe koji su žrtve ovakvih akcija ne bole toliko rane koliko teror koji se svakodnevno sprovodi od strane Prištine nad srpskim narodom, kako južno, tako i severno od reke Ibar. Upravo sam citirao reči Srećka Sofronijevića iz mesta Zvečan na Kosovu i Metohiji, izgovorene dok je ležao u bolničkom krevetu. Njega su 13. oktobra pripadnici specijalne policije vatrenim oružjem upucali u leđa, kada su po deveti put, suprotno Briselskom sporazumu, dakle nelegalno, upali na sever pokrajine. Voleli bismo da se njegovo ime našlo u Izveštaju koji danas razmatramo.
 
Strah od neizvesnosti među Srbima i drugim nealbancima na Kosovu i Metohiji uzrokovani su i radom pravosuđa koje postupa po tajnim optužnicama, suprotno svim međunarodnim standardima. Tužna je realnost da danas na Kosovu i Metohiji, ukoliko ste Srbin, možete biti osuđeni na višegodišnju kaznu zatvora na bazi neproverenih ili kontradiktornih izjava svedoka, bez neoborivih i nedvosmislenih materijalnih dokaza. To ukazuje na praksu suđenja po etničkom ključu, a ne prema pravu i pravdi.
 
Maligni nacionalizam vlasti u Prištini manifestuje se kroz ignorisanje političkih predstavnika Srba u institucijama, donošenje odluka bez njihovog učešća i spremnost da kroz politički montirane istrage i sudske procese trajno obezglave srpsku zajednicu, stvore osećaj potpune nesigurnosti i dovedu do egzodusa Srba sa KiM. U prilog tome posebno govore događaji u opštini Štrpce od 21. decembra 2021. godine kojom prilikom je uhapšeno 11 Srba, među kojima i bivši predsednik opštine i potpredsednik Srpske liste Bratislav Nikolić, koji se pod navodnom borbom protiv korupcije još uvek nalazi u pritvoru. Istom prilikom zaposlenima u opštini je saopšteno da više ne dolaze na posao, čime je u pitanje dovedena egzistencija desetina srpskih porodica.
 
Poštovane članice Saveta bezbednosti,
 
Iz Prištine se već duže vreme otvoreno poručuje da neće biti dozvoljeno formiranje Zajednice srpskih opština, koja je predviđena Briselskim sporazumom. Ovime, ne samo da se podriva dijalog Beograda i Prištine, već se i direktno ponižavaju međunarodni faktori, pre svega Evropska unija. Ovakvim izjavama Priština šalje poruku srpskom narodu u Pokrajini da ne treba da računa na ostvarivanje kolektivnih prava, a takvo obespravljivanje u krajnjoj instanci treba da dovede do nestanka Srba sa Kosova i Metohije.
 
Nažalost, i dalje su brojni etnički motivisani incidenti, govor mržnje, zastrašivanja, kršenja prava na pravično suđenje, ugrožavanja prava na slobodu kretanja i verskih prava, skrnavljenja crkava i grobalja, i potrošio bih dobar deo vašeg dragocenog vremena na njihovo nabrajanje. Umesto toga, distribuiran vam je non-pejper sa detaljnim prikazom evidentiranih incidenata protiv Srba na Kosovu i Metohiji za izveštajni period.
 
Broj i karakter incidenata, a samo u izveštajnom periodu ih je prema našoj evidenciji bilo 63, nedvosmisleno govori o visokom stepenu ugroženosti i izloženosti kontinuiranoj diskriminaciji srpskog i drugog nealbanskog stanovništva. Očigledna je uzročno-posledična veza pitanja povratka raseljenih sa brojem incidenata na etničkoj osnovi. U ovakvim uslovima razumljivi su razlozi zbog kojih je u Republici Srbiji i dalje više od 200.000 interno raseljenih Srba i drugih nealbanaca sa Kosova i Metohije. Uvereni smo da upravo na ovom planu UNMIK može i treba da ima važnu ulogu.
 
Pozdravljamo apel generalnog sekretara UN da se omogući povratak interno raseljenih. U tu svrhu, neophodne su konkretne mere kojima bi se, između ostalog, obezbedila sigurnost povratnika i puno poštovanje imovinskih prava raseljenih. Nismo stekli utisak da institucije u Prištini imaju političku volju da se situacija promeni nabolje. Svedoci smo suprotnog. Srbi se na različite načine zastrašuju, podstiču na napuštanje svojih domova, a raseljeni se obeshrabruju da se vrate tamo gde su rođeni. Takva praksa nije u skladu sa vrednostima i principima koje Priština javno proklamuje.
 
Voleli bismo da vidimo jasnu političku volju i mere kojima bi se dokazalo da diskriminacija na nacionalnoj osnovi nije poželjna društvena vrednost na Kosovu i Metohiji, a da je suživot moguć i potreban. Najbrži i najefikasniji način za to je poštovanje važećih međunarodnopravnih dokumenata i zaključenih sporazuma.
 
Gospodine predsedniče,
 
Na kraju, želim da istaknem da će Republika Srbija nastaviti da kontinuirano ukazuje međunarodnoj zajednici na probleme na Kosovu i Metohiji. Srbija se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i za potpunu primenu Rezolucije SBUN 1244, što uključuje i dalji angažman UNMIK-a i prisustvo KFOR-a, kao garanta mira i bezbednosti. Jednako je važno da ove međunarodne misije nastave da deluju u nesmanjenom kapacitetu, uzimajući u obzir izneto na današnjoj raspravi.
 
Hvala na pažnji!

Verzija za štampu
Vesti
PRIJAVA ZA GLASANJE U INOSTRANSTVU
Knjiga žalosti
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine
Predsednik Vučić položio zakletvu
Selaković: Situacija na KiM daleko od normalne i stabilne
Selaković: Predsednik Vučić osvojio 7,3 puta više glasova u dijaspori u odnosu na 2017. godinu
Selaković razgovarao sa ministrom inostranih poslova Kine
Raspisani konkursi za sufinansiranje projekata za region i dijasporu
Vučić: Slaveći Sretenje šaljemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju
Ministar Selaković razgovarao sa ambasadorkom Narodne Republike Kine
REFERENDUM: GLASANjE U INOSTRANSTVU
Predsednik Vučić obišao radove na infrastrukturnim projektima u Moravičkom okrugu
Sastanak predsednika Vučića sa predstavnicima kineske građevinske kompanije “Power Construction Corporation of China Limited”
Premijerka Brnabić: Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu
Obraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu
Sastanak predsednika Srbije sa državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine
Čelično prijateljstvo i strateško partnerstvo Srbije i Kine
Odnosi Srbije i Kine dostigli novi nivo
Govor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na sednici Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija
Ministar Selaković uputio čestitku povodom Dana osnivanja Narodne Republike Kine
Predsednik Vučić: Izuzetno sam ponosan što su odnosi između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na istorijskom vrhuncu
Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO
Ministar Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM
Priština ozbiljno ugrozila mir i regionalnu stabilnost
Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće
Sastanak sa delegacijom kompanije „Shandong Hi-Speed Group“
Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu - 2021. godina
Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilj je EU, ali je Kina važan partner
Telegram saučešća šefu kineske diplomatije
Izgradnja fabrike za „Sinofarm“ vakcine do kraja godine
Министар Селаковић честитао шефу кинеске дипломатије 100. годишњицу КПК
Телефонски разговор са председником НР Кине
Sastanak predsednika Vučića sa ambasadorkom NR Kine
Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
Састанак председника Вучића са делегацијом компаније „Shandong Hi-Speed Group“ и амбасадорком НР Кине
Селаковић: Србија и Кина поносне на своје челично пријатељство
Селаковић: Опредељени смо за очување традиционалног пријатељства Србије и Кине
Србији до сада испоручено 4,2 милиона доза вакцине „Синофарм“
Селаковић: Србија поносна на традиционално пријатељство са Кином
Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
Састанак председника Вучића са амбасадорком НР Кине
Планирано да се до краја априла вакцинише више од 37 одсто становништва
Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
У Србију стигло пола милиона доза вакцина „Синофарм“
Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Потписан Уговор о куповини вакцина компаније Синофарм
Састанак са амбасадорком Народне Републике Кине
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Вучић: Невероватни помаци у сарадњи са Кином, извоз повећан чак 15 пута
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
НОВИ ПАКЕТ ПОМОЋИ ПРИВРЕДИ И ГРАЂАНИМА
ВАКЦИНАЦИЈА У СРБИЈИ
Честитка председника НР Кине поводом Дана државности Републике Србије
У Србију стигло још 500.000 кинеских вакцина против вируса корона
Вучић: Србија спремна за дијалог о КиМ, али неће бити понижавана
Састанак са амбасадорком НР Кине
Писмо председника НР Кине Си Ђинпинга
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
Председник Вучић дочекао на аеродрому милион доза кинеских вакцина
Вучић: Србија по расту прва у Европи
Селаковић: Ове године нови амбасадори, али циљеви исти
Сваки Србин у дијаспори потенцијални лобиста
Вучић: Србија остаје на курсу победничке политике стабилности
Председница Владе Србије прва европска премијерка која је примила антиковид вакцину
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
VAŽNO UPOZORENJE – LAŽAN SAJT ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu
Ulazak u zemlju uz negativan PCR test ili samoizolaciju
Izbori za narodne poslanike - nastavak sprovođenja izbornih radnji
Digitalni sadržaji u oblasti kulture
Donacije NR. Kine za R. Srbiju
Izbori za narodne poslanike – prekidanje radnji u sprovođenju izbora
Obaveštenje o ograničenju prijemu zahteva za vize
Korona virus - preporuka državljanima R. Srbije u inostranstvu
Korona virus - ulazak u Republiku Srbiju
Izmena odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću
Izbori za narodne poslanike
Konkursi za sufinansiranje projekata
Odluke o sufinansiranju projekata
Obeležavanje 5. avgusta - Dana sećanja na prognane i stradale Srbe 90-ih godina
Gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda u Šangaju
Predstavljena Analiza nacionalnog investicionog okvira za dijasporu u Republici Srbiji
Proces pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Ministar Dačić i turski premijer o izbegličkoj i migrantskoj krizi
Istupanje ministra Dačića na Neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova PSuJIE
Srbija pruža svoj doprinos u radu foruma Kina-CIEZ
Izjava prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića
Arhiva vesti