Printer Friendly Version Izjava prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića @ 9 November 2015 04:16 AM

Ivica Dacic

Izjava prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića:

"Srbija vodi tešku političku i diplomatsku borbu za sprečavanje prijema takozvane Republike Kosovo u Unesko, boreći se ne samo sa neistinama, nepravdama i dvostrukim standardima, već i sa žestokim lobiranjem i pritiscima sponzora kosovskog zahteva na sve zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da, u najmanju ruku, budu uzdržane prilikom glasanja.

Način glasanja u Unesku je specifičan i računaju se samo glasovi za i protiv, ne i uzdržani. Tako je Kosovu dovoljna dvotrećinska većina samo od onih koji su glasali za i protiv, a ne od svih koji su glasali. Zato je Kosovo i prošlo na Izvršnom savetu Uneska iako nisu imali većinu od glasalih.

Zato je izjava Bojana Pajtića da vlast pravi farsu, iako zna da Kosovo nema dvotrećinsku većinu, vrhunac političkog licemerja Demokratske strane, jer je u vreme njihove vlasti Kosovo proglasilo nezavisnost koju je tada već priznalo 86 zemalja. Umesto da se uključe u časnu borbu za zaštitu srpskog kulturnog i verskog nasleđa, Bojan Pajtić i Demokratska stranka koriste i Kosovo kao temu za napade na Vladu Srbije i premijera Vučića i bekstvo od surove realnosti da je današnja opozicija u Srbiji jedna od najneodgovornijih, najnesposobnijih i najslabijih u srpskoj istoriji, kako novijoj, tako i daljoj."