Printer Friendly Version Predstavljena Analiza nacionalnog investicionog okvira za dijasporu u Republici Srbiji @ 8 July 2017 06:31 AM

U Kući Ujedinjenih nacija u Beogradu 05. jula predstavljena je studija: „Analiza nacionalnog investicionog okvira za dijasporu u Republici Srbiji" koja je izrađena u okviru globalnog zajedničkog Projekta „Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije", koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a koji srpovode UNDP i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije(PKS) i Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije zaduženim za pitanja dijaspore.

U ime UNDP-a i SDC-a skupu su se obratile Steliana Nedera, zamenik šefa UNDP-a i Ursula Lojbli, direktor SDC-a u Srbiji. Uvodna izlaganja u ime Ministarstva spoljnih poslova imala je ambasador dr Ljiljana Nikšić, načelnik Odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume na temu : „Uloga ekonomske diplomatije u saradnji sa srpskom poslovnom dijasporom", kao i Aleksandar Kemiveš, savetnik predsednika Privredne komore Srbije na temu: „Promocija i osnaživanje delovanja na lokalnom nivou i angažovanje IPAS sistema". Stručni konsultant UNDP-a bio je Marko Pavlović uz podršku rukovodioca Centra za dijasporu Privredne komore Srbije Aleksandra Radovanovića.

Studija nacionalnog investicionog okvira na 95 stranica kroz 9 poglavlja govori o potencijalu saradnje sa srpskom akademskom i poslovnom dijasporom kroz uporednu analizu pozitivnih primera iz sveta i uspešne priče povratnika. Na kraju analize dati su zaključci i predlozi unapređenja saradnje kroz mapiranje investicionih planova lokalne samouprave i mapiranje potencijalnih investitora iz dijaspore, kao i unapređenja interresorne koordinacije aktivnosti međunarodnih i domaćih aktera prema dijaspori i intenziviranja konsultacija kroz izučavanje inostranih modela rada sa poslovnom dijasporom . U studiji je notirano da je srpska poslovna dijaspora u Švajcarskoj u saradnji sa Privrednom komorom Ministarstvom spoljnih poslova organizovala Svesrpski samit poslovne i akademske dijaspore organizovan već drugu godinu zaredom i da je predstavljen inicijalni koncept bankarske dijaspore iz Kanade projekat Srpske razvojne banke dijaspore. U saradnji PKS-a, UNDP-a i MSP-a organizovano je predstavljanje studije u Torontu za 8. jul 2017.

Studija predstavlja temelj budućem programu čiji je cilj i da doprinese boljem povezivanju institucija i donatora u Srbiji na temu dijaspore i sagledavanju migracione politike kao razvojnog faktora srpske privrede i nauke.

U ime uspešne saradnje poklon knjige srpske dijaspore iz Švajcarske sa proslave 100-godišnjice postavljenja prvog srpskog ambasadora sa pregledom dostignuća Svesrpskog Poslovnog Samita, Sajma i Poslovnog Foruma iz 2016. godine uručila je ambasador dr Nikšić domaćinima.