Printer Friendly Version Улазак у земљу уз негативан ПЦР тест или самоизолацију @ 18 May 2020 05:26 AM
Држављани Србије могу да уђу у нашу земљу и крећу се без ограничења уз негативан ПЦР тест на коронавирус COVID-19 стоји у протоколу који је Влада Републике Србије усвојила на седници 12. маја. Уколико немају урађен тест са негативним резултатом, држављани Р.Србије упућују се у кућну самоизолацију у трајању од 14 дана. Допуном одлуке од 14. маја предвиђено је и накнадно тестирање у периоду самоизолације.
 
Влада Републике Србије усвојила је протокол уласка држављана Србије и страних држављана у Републику Србију, у складу са епидемиоплошком ситуацијом и заштитом становништва од заразне болести COVID-19.
 
Држављани Србије могу да уђу у нашу земљу и крећу се без ограничења уз негативан ПЦР тест на коронавирус, не старији од 72 сата.
 
Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса COVID-19, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседује негативан резултат теста.
 
Уколико немају урађен тест са негативним резултатом, сви наши држављани, без изузетка, упућују се у кућну самоизолацију – мера здравственог надзора у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).
 
Напомињемо да у измени одлуке од 14. маја стоји да у периоду самоизолације држављани Р.Србије имају могућност да тестирање обаве у некој од референтних лабораторија у земљи и уколико је тест негативан, прекину самоизолацију.
 
Што се тиче страних држављана, они могу у Републику Србију ући уз два услова – негативан ПЦР тест на коронавирус не старији од 72 сата и потврду коју издаје комисија коју чине представници Министарства здравља, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства спољних послова и Министарства унутрашњих послова. Захтев за потврду подноси се у амбасади или конзулату Р. Србије у земљи из које страни држављанин долази.
 
Треба додати и да је кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, препоручио Влади да од 1. јуна у потпуности отвори границе за држављане 4 суседне земље – Босне и Херцеговине, Албаније, Црне Горе и Северне Македоније.