Printer Friendly Version У Србију стигло пола милиона доза вакцина „Синофарм“ @ 6 April 2021 08:04 AM

 

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић дочекала је данас на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду, заједно са амбасадорком НР Кине у Србији Чен Бо, нови контингент од 500 хиљада доза кинеских вакцина „Синофарм“.

Брнабић je у изјави за новинаре истакла да је само из Кине у Србију допремљено 2,5 милиона вакцина, а да вакцина свих осталих произвођача имамо нешто мање од милион. Она је навела да ћемо са сутрашњом испоруком од 106.420 вакцина произвођача "Фајзер-Бионтек", имати укупно 3,5 милиона вакцина, додавши да смо све вакцине платили, као и оне које смо добили из Ковакс система. Ова испорука довољно говори о партнерству са Кином и о томе колико су нам наши партнери из те земље и компаније „Синофарм“ изашли у сусрет и помогли да се кампања масовне имунизације у Србији одвија као што је планирано, истакла је премијерка.

Према њеним речима, охрабрује чињеница да је у нашој земљи 26 одсто од укупне пунолетне популације вакцинисано барем једном дозом, а 20 одсто са две дозе, при чему нам је циљ да до краја априла око 40 одсто пунолетних грађана прими прву дозу цепива. Брнабић је рекла да је посебно радује податак, који је видела јутрос, а важан је за нашу земљу и здравствени систем, да је у старосној популацији између 65 и 74 године вакцинисано цише од 51 одсто становништва. У старосној групи преко 75 година имамо 42 одсто вакцинисаних. То је оно што је важно наставити у наредним данима.

Потребно је да, пре свега, заштитимо те две старосне категорије, као и хроничне болеснике, како бисмо смањили притисак на здравствени систем, објаснила је председница Владе. Амбасадорка Чен Бо је указала на то да Кина, као и Србија, спроводи процес масовне вакцинације, током које је до јуче дато 140 милиона доза цепива. Кина је најмногољуднија земља на свету. Домаћа потражња за вакцинама је огромна, али сматрамо да све земље у свету припадају једној судбинској заједници. Кинеске компаније су спремне да обезбеде што више вакцина и другим земљама, поручила је она.

Амбасадорка Кине је изразила наду да ће нови контингент кинеске вакцине додатно помоћи процесу изградње „имуног зида“ Србије.

Београд, 5. април 2021.