Printer Friendly Version Селаковић: Србија поносна на традиционално пријатељство са Кином @ 22 May 2021 06:39 AM

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо. Министар Селаковић је рекао да је Србија поносна на традиционално пријатељство са Кином и константно продубљивање односа у свим областима, које је, како је нагласио, током историјске посете кинеског председника Србији подигнуто на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Истакао је да је однос два председника Сија и Вучића умногоме допринео томе. Министар је изразио задовољство поводом чињенице да у континуитету у својој сарадњи сведочимо челичном пријатељству Србије и Кине, које је, како је нагласио, додатно прекаљено у последњих годину дана током пандемије. Уз упућивање помоћи у медицинској опреми, лабораторијама и искуствима кинеских стручњака, помоћ Кине Србији се наставља и кроз подршку имунизацији нашег становништва, односно испоручивању вакцине кинеске компаније „Синофарм“, на чему смо посебно захвални, нарочито председнику Сију, у тренутку када се све земље света боре и суочавају са тешкоћама у набавци вакцина, рекао је министар Селаковић. Такође, Селаковић је указао да веома радује и да је изузетно поносан на договор између Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата о изградњи фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Синофарм у Србији.

Министар Селаковић је са задовољством констатовао и одличну сарадњу две земље на мултилатералном плану, посебно међусобну подршку у међународним организацијама. Кина је један од наших главних ослонаца у борби за Косово и Метохију, рекао је Селаковић, изразивши захвалност Кини на принципијелној подршци и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије. Министар је нагласио да Србија чврсто подржава политику „једне Кине“ и доследно је посвећена поштовању међународног права и уважавању принципа немешања у унутрашња питања других држава. Шеф српске дипломатије изразио је, такође, задовољство што се одлични политички односи и стратешко партнерство одражавају и на јачање економске сарадње две земље.

Кина је најважнији трговински партнер Србије у Азији и налази се на трећем месту у укупној размени Србије са светом, указао је министар и прецизирао да је, захваљујући форматима „Појас и пут“ и ,,17+1“ економска сарадња утростручена у последњих пет година. Извоз Србије у Кину повећан је 15 пута у последњих пет година, навео је Селаковић и додао да ће се уложити максималан напор да се на том плану додатно оснажи сарадња, чему ће у значајној мери допринети и учешће Србије на предстојећем Кина-ЦИЕЗ EXPO у Нингбоу. Изразио је задовољство и растом српског извоза у Кину у прва три месеца ове године и реалном могућношћу да трговинска размена ове године премаши четири милијарде евра. Радује и планирано отварање Кинеског културног центра у Београду до краја године, казао Селаковић, подсетивши да је камен темељац постављен током посете председника Кине Сија Београду, јуна 2016.

Изразио је наду да су тај као и други пројекти на којима заједно радимо, и чија се реализација очекује током наредних месеци, прилика за реализацију друге посете председника Сија Србији, која би, како је нагласио, била један од највећих догађаја и части за нашу земљу и наш народ. Министар је напоменуо да наша земља такође изузетан значај придаје развоју сарадње у области науке и технологије и да је у наредном периоду од посебног значаја пројекат Српско-кинеског индустријског парка у Борчи. Селаковић је упознао амбасадорку са првом електронском услугом Министарства спољних послова „е-Конзулат“, намењену страним држављанима, којом ће бити олакшано и убрзано подношење захтева за радне визе.

Имајући у виду да су за овакву врсту визе далеко највише заинтересовани држављани Кине, са 9516 захтева, министар је истакао је да је та електронска услуга од значаја како за Србију, тако и за бројне раднике и инжењере из Кине који су ангажовани на инфраструктурним радовима у нашој земљи.

21. мај 2021. године