Printer Friendly Version Odnosi Srbije i Kine dostigli novi nivo @ 8 November 2021 03:49 AM
Odnosi Srbije i Kine dostigli novi nivo
 
 
Državni savetnik i ministar spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Ji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Tokom prvog dana posete sastao se sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.
 
Na sastanku premijerke Ane Brnabić i ministra Vang Jia razgovarano je o bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i načinima i putevima njihovog produbljivanja i razvoja. 
 
Tom prilikom, Brnabić je zahvalila na pomoći koju je Kina tokom pandemije virusa korona pružila Srbiji – stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji. 
 
To je, dodala je premijerka, samo učvrstilo čelično prijateljstvo dveju zemalja koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije „Sinofarm“.
 
Predsednica Vlade je istakla i značaj saradnje sa NR Kinom na polju razvoja infrastrukture i novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, uz napomenu da dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom.
 
Kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor, Brnabić je izrazila posebnu zahvalnost, naglasivši da je time sačuvano više hiljada radnih mesta. 
 
Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, dodala je predsednica Vlade Srbije.
 
Naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa je velika, rekla je Brnabić i čestitala kineskoj strani na 100 godina od osnivanja Komunističke partije.
 
Državni savetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji zahvalio je na čestitkama i ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda.
 
Kina je, dodao je on, spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.
 
Vang Ji je naveo da prostora za saradnju i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom na to da zna koliko je premijerka lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji.
 
U srdačnom i prijateljskom razgovoru predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i državnog savetnika i ministra spoljnih poslova Kine Vang Jia istaknuto je da su odnosi između Srbije i Kine tradicionalno dobri i da su uprkos svim preprekama poslednjih godina dostigli jedan potpuno novi nivo.
 
Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić iskoristio je priliku da još jednom izrazi veliku zahvalnost Kini za pomoć koju je tokom prethodne godine uputila narodu Srbije zbog krize izazvane pandemijom virusa korona. Nesebična pomoć koju Kina nastavlja da pruža je pravi dokaz strateškog partnerstva i prijateljstva između naše dve zemlje.
 
Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izrazio je zahvalnost bivšem kolegi na srdačnoj dobrodošlici i rekao da njegova današnja poseta predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje. Zahvalio je predsedniku Narodne skupštine Dačiću na doprinosu koji je na svojim prethodnim funkcijama dao razvoju dobrih odnosa između Srbije i Kine, posebno ističući da je Ivica Dačić bio prvi ministar spoljnih poslova koji je posetio Kinu u februaru prošle godine na početku pandemije. Srbija je tada jasno pokazala podršku i solidarnost u izazovnom i teškom trenutku za Kinu.
 
Dačić je izrazio zahvalnost na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Takođe je istakao zainteresovanost Srbije za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i unapređenje saradnje u različitim oblastima. 
 
Kada je u pitanju rad parlamenata, sagovornici su konstatovali da bilateralni parlamentarni odnosi između dve zemlje danas dobijaju novi zamah kroz sveobuhvatno strateško partnerstvo. Saradnja poslanika realizuje se veoma uspešno kroz saradnju Grupa prijateljstva i kroz rad Komisije za saradnju između Narodne skupštine i Svekineskog narodnog kongresa.
 
Ministar Vang Ji preneo je pozdrave predsednika kineskog parlamenta Li Žanšua predsedniku Narodne skupštine Srbije Ivici Dačiću.
 
Ranije danas, državnog savetnika i ministra spoljnih poslova Kine Vang Jia na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
 
Šef kineske diplomatije će sutra imati odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.