Printer Friendly Version Председник Вучић обишао радове на инфраструктурним пројектима у Моравичком округу @ 30 November 2021 03:03 AM
Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас радове на инфраструктурним пројектима у Моравичком округу, у оквиру којих је присуствовао обележавању почетка радова на обилазници око Горњег Милановца која је део приступне саобраћајнице од петље Таково на ауто-путу „Милош Велики“, након чега је обишао и почетак радова на изградњи ауто-пута Е-763, на деоници Прељина-Пожега.
 
Председник је истакао да су Горњем Милановцу потребне нове инвестиције, а да ће ова обилазница и веза са ауто-путем имати огроман значај за развој целог Таковског краја. Председник је посебно нагласио да ће обилазница растеретити Горњи Милановац од теретног саобраћаја, али и отворити развојну перспективу, јер је земљиште уз обилазницу намењено за нову индустријску зону.
 
Председник је такође поручио да ће по завршетку радова Горњи Милановац бити мање загађен, док ће улице бити безбедније за милановачку децу и најавио да ће у наредном периоду бити реконструисана школа „Десанка Максимовић“ и изграђен нови вртић, те да су та два пројекта вредна око 10 милиона евра, док је пројекат нове болнице вредан око 25 милиона евра. Председник је подсетио да је Горњи Милановац по платама био на зачељу Србије и да се мора радити на томе да више инвеститора дође у тај град.
 
Током обиласка градилишта, председник је најавио да ће изградња обилазнице око Ужица и тунела Кадињача кренути већ у мају наредне године, а касније и обилазница око Пожеге, те да ће се поред крака ауто-пута ка Ужицу од „Милоша Великог“, градити и ауто-пут ка Вишеграду, ка Дугој Пољани и Црној Гори.
 
Амбасадарка НР Кине у Србији Чен Бо рекла је да јој је велико задовољство што заједно са председником Вучићем присуствује почетку радова на обилазници око Горњег Милановца и што ће још више људи у Србији осетити конкретне резултате сарадње Кине и Србије.
 
Будућа обилазница је дуга 9,4 километара и подељена је на две поддеонице, а рок за завршетак радова је 2023. година. Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић истакао је да је ово највећа инвестиција у тој локалној самоуправи у последњих 60 година.
 
Председник је потом присуствовао обележавању почетка радова на изградњи ауто-пута Е-763 на деоници Прељина-Пожега, где је најавио да би деоница „Милоша Великог“ од Прељине до Паковраће могла да буде готова већ до Нове године.
 
„Ово је слика данашње Србије - напретка и брзине којом Србија напредује и гради“, истакао је председник и додао да ће се Чачак коначно решити саобраћајних проблема и гужви, будући да је цео саобраћај на том правцу ишао кроз град.
 
Дужина деонице од Прељине до Пожеге, на којој раде кинески извођачи, дуга је 30,9 километара, а од Прељине до Паковраће око 12 километара.
 
Амбасадорка НР Кине Чен Бо, истакла је да је ово трећи пут да са председником Вучићем обилази градилиште деонице аутопута Прељина - Пожега, што, према њеним речима, указује на значај тог пројекта за Србију који је један најтежих саобраћајних пројеката до сада, са роком за извођење радова од 36 месеци.
 
Деоница Прељина - Пожега представља наставак пројекта изградње ауто-пута Београд - Јужни Јадран укупне дужине 258 километара. Готово трећину трасе на будућем ауто-путу од Прељине до Пожеге чиниће мостови и тунели: три тунела, 35 мостова, 11 надвожњака и три петље.
 
Ауто-пут од Прељине до Пожеге има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд - Сарајево.
 
 
Извор: www.predsednik.rs